Op vakantie met auto van de zaak

Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? En twijfelt u of u kiest voor de auto van de zaak? Wij leggen hier uit wat de voor- en nadelen kunnen zijn.  

Bijtelling
Heeft u een zakelijke auto op naam van het bedrijf waar u over het hele jaar verspreid meer dan 500 kilometer privé mee rijdt, dan kunt u gerust met de auto van de zaak op vakantie gaan. Wanneer u normaal gesproken onder de 500 kilometer privé blijft moet u de overweging om met de auto van de zaak te gaan nog eens bekijken.  

Wie namelijk meer dan 500 kilometer per jaar rijdt in een zakelijke auto moet hiervoor bijtelling betalen. Deze bijtelling is bij zuinige auto’s 4 procent en voor overige auto’s 22 procent (te naamstelling vanaf 2017).  

Wanneer u jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt, is op vakantie gaan met de auto van de zaak wellicht niet zo aantrekkelijk. Want wanneer u onder de 500 privé kilometers blijft, hoeft u namelijk geen bijtelling te betalen. Wanneer u deze 500 kilometer privé rijden door de vakantie overschrijdt, gaat u al gauw bijtelling moeten betalen wat minder voordelig uit komt voor u.  

Toestemming van de werkgever
Wanneer u als werknemer met de auto van de zaak op vakantie wilt gaan moet u er wel rekening mee houden dat uw werkgever hiervoor toestemming geeft. Dit geldt niet alleen voor het meenemen van de auto, maar ook voor het declareren van tankkosten en andere kosten die u maakt in het buitenland. 

Voordelen op vakantie met de auto van de zaak
Wanneer u toestemming heeft verkregen van uw werkgever om met de auto van de zaak op vakantie te gaan, kan dit een belangrijk voordeel opleveren. Veel kosten die u maakt voor de auto mag u declareren aan uw werkgever. Denk hierbij aan parkeerkosten, brandstofkosten, kosten voor het wassen van uw auto of tolwegen.  

Maar de BTW die over deze kosten wordt betaald mag uw werkgever niet verrekenen. Uiteraard geldt het bovenstaande ook als u als ondernemer met uw zakelijke auto op vakantie gaat. 

Houdt u er wel rekening mee dat de kosten binnen een redelijke grens moeten blijven. Wanneer u een maand of langer naar het buitenland gaat met de auto zal de Belastingdienst wellicht stellen dat de bijtelling te laag is en een correctie maken voor het werkelijke privégebruik in plaats van de gerekende bijtelling. Dit kan aanzienlijk hoger uitpakken  

Verzekering
Wanneer u in een zakelijke auto privé rijdt, zijn deze kilometers vaak meeverzekerd. Dit geldt dan ook als u met de auto op vakantie gaat. Het is wel van belang goed te kijken of uw autoverzekering geldig is in het land waar u naar toe reist. 

Het is dan ook verstandig om de groene kaart mee te nemen. Hierop staat vermeld in welke landen de verzekering geldig is.  

Vragen over auto van de zaak tijdens uw vakantie? 

Voor vragen rondom uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen!

Posted in Nieuws.