Fiscale redenen om de hypotheekrente van 2019 alvast vooruit te betalen

Heb je de mogelijkheid, liquiditeit, om hypotheekrente vooruit te betalen dan zijn er fiscale voordelen te behalen.

Door veranderingen in het belastingstelsel vanaf het jaar 2019. Belasting te besparen in box 3 voor spaargeld en beleggingen.
Het is wettelijk toegestaan om zes maanden rente vooruit te betalen. Helaas hoeven geldverstrekkers niet mee te werken aan vooruitbetaling van de hypotheekrente. Informeer wat het beleid is bij jouw geldverstrekker.

Belasting in box 3
Wie op 1 januari een vermogen heeft dat groter is dan 30.360 euro, moet hierover belasting betalen in box 3. Voor het jaar 2019 is het percentage 0,58 tot 1,68 procent, afhankelijk van de grootte van je vermogen. Daarom is het fiscaal voordelig om het vermogen te verlagen voor 1 januari.
Als je een deel van de hypotheekrente vooruit betaalt, druk je daarmee je vermogen en de te betalen belasting in box 3.

Inkomensdaling
Woningeigenaren met een hypotheek genieten hypotheekrenteaftrek. Dat houdt in dat je de betaalde hypotheekrente gebruikt om het belastbare inkomen te verlagen.

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek wordt mede bepaald door de belastingschijven: dit jaar kun je bijvoorbeeld over het inkomensdeel boven de 68 duizend euro de hypotheekrente inzetten om belastingbesparing van 49,5 procent te realiseren.

Verwacht je in 2018 méér dan 68 duizend euro te verdienen en volgende jaar beduidend minder, dan kan het handig zijn om nu hypotheekrente vooruit te betalen en af te trekken tegen het hogere percentage.

Nieuwe fiscale regels voor afbouw hypotheekrenteaftrek
De overheid is het fiscale voordeel van de hypotheekrente aan het afbouwen. Voor hogere inkomens van boven de 68 duizend is dit al een paar jaar aan de gang. In het verleden kon je de rente tegen maximaal 52 procent aftrekken, nu is dat 49,5 procent. In 2019 is dat nog 49 procent.

Dit maximale percentage geldt voor het inkomensdeel boven de 68.507 euro.

Voor middeninkomens geldt dat het percentage aan hypotheekrenteaftrek gelijkstaat aan de tariefschijf voor inkomstenbelasting. Maar vanaf het jaar 2019 gaat het stelsel van vier naar twee schijven.

In de huidige situatie mogen huizenbezitters met een inkomen tussen de 34.000 euro en 68.000 euro (afgeronde bedragen) 40,85 procent van hun betaalde hypotheekrente aftrekken. In 2019 is dat nog 38,1 procent.

Het verschil in aftrek (procentpunten) kan behoorlijk oplopen dus doe er je voordeel mee.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

Posted in Nieuws.