Een nieuw jaar, nieuwe regels!

De laatste maand van het jaar is alweer halverwege en dan is het goed om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wij kijken dan vanzelfsprekend vooruit naar de nieuwe regels en tarieven op belastinggebied. Wat kunt u verwachten in 2020?

Particulieren

Voor particulieren (en ook zelfstandig ondernemers) is de grootste wijziging dat er in plaats van drie tariefschijven nog maar twee schijven zullen zijn. Een hoog en een laag tarief. Het lage tarief is min of meer gelijk aan het gemiddelde tarief van de twee laagste schijven in 2019, maar het hoge tarief gaat met 2,25% omlaag. Vooral voor hoge inkomens is dat dus een voordeel.

Ook het tarief voor de energiebelasting met betrekking tot elektriciteit gaat omlaag, anderzijds gaat het tarief voor gas juist omhoog.

Eigenaren van een elektrische auto betalen ook in 2020 geen motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2025 gaat dit voordeel worden beperkt en zal er (gedeeltelijk) wel motorrijtuigenbelasting moeten worden betaald.

Als u van lezen houdt is er goed nieuws! Het btw-tarief op e-books (en andere elektronische uitgaven) gaat omlaag van 21% naar 9%, zodat dit gelijk is aan het tarief van boeken op papier.

Helaas ook wat slechter nieuws voor hogere inkomens, bepaalde aftrekposten worden vanaf 2020 aftrekbaar tegen een maximaal belastingtarief van 46% (nu nog 51,75%). Dit is hetzelfde tarief waartegen de hypotheekrente voor de eigen woning maximaal aftrekbaar is. Te denken valt aan aftrekposten als giften, ziektekosten en scholingskosten. Deze laatste kosten zijn overigens naar verwachting alleen in 2020 nog aftrekbaar, daarna wordt de aftrek vervangen door een soort subsidie.

Ondernemers

De zelfstandigenaftrek gaat vanaf komend jaar in negen jaarlijkse stappen omlaag tot uiteindelijk € 5.000 (nu nog € 7.280). Verder zal deze aftrek vanaf 2020 ook tegen een maximaal belastingtarief van 46% in aftrek kunnen worden genomen, net als de hiervoor genoemde aftrekposten als scholingsuitgaven en giftenaftrek.

Het lage tarief in de vennootschapsbelasting gaat in 2020 met 2,5% omlaag naar 16,5%. Het hoge tarief dat geldt bij winsten boven de € 200.000 blijft op 25% in 2020.

Tot nog toe mocht er een korting worden genomen indien een voorlopige aanslag ineens betaald werd. Deze korting gaat helaas vervallen per 2021. Voor het komende jaar kunt u hier dus nog gebruik van maken.

Tot slot nog de wijziging in de kleine ondernemersregeling voor de btw, in een eerder nieuwsbericht hebben wij u hierop al attent gemaakt. Deze nieuwe regeling staat nu open voor alle btw-ondernemers (dus ook voor BV’s) die een omzet hebben lager dan € 20.000.

Heeft u nog vragen over de nieuwe regels? Neem dan contact met ons op!

Posted in Nieuws.